Friday, 13 April 2012

Kesan Susu Soya Terhadap Sistem Pembiakan ManusiaTajuk: Kesan Susu Soya Terhadap Sistem Pembiakan Manusia.


Abstrak daripada
Mohamad Syukran bin Ahmad Kamarudin (UK19973)

Kacang soya semakin popular dikalangan pengamal makanan sihat sama ada dari negara barat mahupun timur khususnya masyarakat Negara Cina yang mula menggunakan kacang soya sebagai makanan kesihatan sejak 5000 tahun yang lalu dimana pengambilan terhadap susu soya dan tauhu. Kacang soya  juga kaya dengan bahan mineral seperti kalcium, sodium, magnesium, iron dan phosphorous. Selain itu, ianya juga kaya dengan pelbagai vitamin seperti vitamin A, B, C, dan D serta lecithin. Antara kesan susu kacang soya yang dibangkitkan adalah penyebab kemandulan kerana mengandungi hormon estrogen. Menurut kajian kesan pengambilan soya terhadap lelaki, pengambilan diet yang kaya dengan isoflavon soya untuk satu jangka masa panjang boleh mempengaruhi sikap dan tingkah laku lelaki tersebut. Isoflavon adalah bahan penambah semulajadi estrogen dalam protein soya. Purata kajian menunjukkan pengambilan lebih daripada 120mg isoflavon setiap hari sekurang-kurang setahun menunjukkan kesan perubahan. Pengambilan kurang daripada 100mg isoflavon sehari setiap hari selama setahun tidak menunjukkan apa-apa kesan ke atas serum seksual, isi padu zakar, atau kualiti air mani. Kajian dijalankan untuk mengkaji kesan phytoestrogen terhadap kesihatan reproduktif lelaki. Terdapat sekitar 20mg isoflavon dalam 1 cawan susu soya. Nama kimia bagi phytoestrogen adalah isoflavon. Phytoestrogen memiliki sifat seperti estrogen (sangat lemah), juga boleh bertindak sebagai anti-estrogen. Sifat anti-estrogen yang dimilikinya menjadi antara faktor soya digunakan dalam melawat kanser payu dara. Terdapat bukti menunjukkan lelaki vegetarian yang mengambil soya memiliki paras testosteron yang rendah sedikit, tetapi penjelasannya lebih kepada kurangnya pengambilan kolestrol dan bukan disebabkan pengambilan soya. Ada beberapa kajian yang cuba mengaitkan pengambilan soya dalam pemakanan akan mengurangkan kesuburan wanita. Kajian yang diterbitkan oleh  American Journal of Clinical Nutrition, menyebut  pengambilan soya yang tinggi akan memanjangkan kitar haid, mengurangkan FSH dan mengurangkan LH. Namun begitu kita harus faham bahawa kandungan soya yang terlalu tinggi sebegitu, mustahil diamalkan oleh kita. Kajian oleh American Family Physician dalam majalah rasminya memberitahu bahaya pengambilan soya dalam makanan tidak seharusnya dianggap punca utama kemandulan bagi lelaki dan wanita. Ini adalah kerana kemandulan mempunyai pelbagai sebab dan pengambilan soya hanyalah faktor kecil yang menyebabkan kemanduan itu. Kajian di American Journal of Clinical Nutrition menyatakan pengambilan soya tidak mendatangkan kemudaratan kepada kesuburan, malah tidak menjejaskan peluang untuk mengandung dan melahirkan anak.

Outline:
Adakah soya dan produknya memberikan kesan pada kesuburan lelaki dan perempuan?

Soya dan hormone Estrogen:

Kacang soya adalah sumber protein dan sumber bagi hormone kesuburan wanita, estrogen. Namun begitu hormone wanita yang terhasil adalah sumber tumbuhan (plant-derived) yang dinamakan phytoestrogen dan ianya di’subclass’kan sebagai isoflavones. Isoflavone juga mempunyai beberapa jenis yang mempunyai kesan yang berbeza-beza. Walau bagaimanapun kesan phytoestrogen ini terlalu kecil jika dibandingkan dangan kesan hormone estrogen yang sebenar. Ia juga kadang kala memberikan kesan antiestrogen yang membantu gejala menopause dan menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser.

Adakah soya memberikan kesan kepada kesuburan ?

Tidak ada banyak kajian mengenai ini. Namun ada yang berpendapat bahawa di negara pengeluar soya pun di mana pengambilan soya dalam diet pemakanan amat banyak sekali, kadar kelahiran tidak berkurang berbanding negara lain yang tidak mengamalkan pemakanan soya.Dalam erti kata yang lain, tiada kajian yang sah menunjukkan soya memberikan kesan kemandulan. Namun ada beberapa kajian yang cuba mengaitkan pengambilan soya dalam pemakanan akan mengurangkan kesuburan wanita. Kajian yang diterbitkan oleh  American Journal of Clinical Nutrition, menyebut  pengambilan soya yang tinggi akan memanjangkan kitar haid , mengurangkan FSH dan mengurangkan LH. Namun begitu kita harus faham bahawa kandungan soya yang terlalu tinggi sebegitu, mustahil diamalkan oleh kita.
Kajian oleh American Family Physician dalam majalah rasminya memberitahu bahaya pengambilan soya dalam makanan tidak seharusnya dianggap punca utama kemandulan bagi lelaki dab wanita. Ini adalah kerana kemandulan mempunyai pelbagai sebab dan pengambilan soya hanyalah faktor kecil yang menyebabkan kemanduan itu. Kajian di American Journal of Clinical Nutrition menyatakan pengambilan soya tidak mendatangkan kemudaratan kepada kesuburan, malah tidak menjejaskan peluang untuk mengandung dan melahirkan anak.

Bagaimana isu ini bermula?

Satu kajian yang agak kontroversi telah dijalankan oleh Dr Jorge Chavarro dan rakan-rakannya dari Harvard School of Public Health, Brigham dan Women’s Hospital, Massachusetts General Hospital, dan Harvard Medical School. Ianya diterbitkan dalam Journal Human Reproduction. Kajian ini merupakan kajian cross-sectional, di mana ia cuba mengaitkan masalah kesuburan pada lelaki (bilangan sperma yg rendah) dengan pengambilan soya dalam diet.
Mereka telah melakukan kajian ini sepanjang tahun 2000-2006 di sebuah klinik kesuburan di Massachusetts General Hospital Fertility Centre dengan menjemput seramai 598 orang lelaki untuk mengambil bahagian. Daripada 598 orang yang dijemput, hanya 99 orang saja yang mengambil bahagian. Mereka kemudian diminta menyerahkan sampel air mani (sperma) untuk dianalisa jumlah air mani (ejaculation volume), jumlah sperma, kepekatan sperma, pergerakan sperma dan struktur sperma. Pemeriksaan kesihatan juga dilakukan.
Namun bagaimana pun peserta-peserta itu hanya diberikan kertas soalan yang berbentuk questionnaire bagi menentukan kekerapan mereka mengambil soya. Kebanyak peserta ini adalah terdiri daripada orang Eropah  Caucasian dan berumur secara purata 36.4 tahun.

Terdapat beberapa kelemahan terhadap kajian ini?

Daripada 99 lelaki yang mengambil bahagian, majoriti mereka (72%) adalah berlebihan berat badan (over weight), 74% tidak pernah merokok. Kajian sperma pula mendapati  42% adalah normal, 10% mempunyai bilangan sperma yang rendah (kurang daripada 20 juta/ml). Hanya 55%  lelaki yang mempunyai pergerakan sperma yang lemah. Manakala lelaki yang mempunyai sperma 42 juta/ml menafikan mengambil soya dalam pemakanan mereka. Berdasarkan pemerhatian ini Dr Jorge Chavarro merumuskan bahawa mereka yang mengambil soya dalam pemakanan mempunyai bilangan sperma yang kurang. Walau bagaimana pun kajian ini telah mendapat kritikan dari beberapa pengkaji yang lain. Antara alasan mereka ialah,
isipadu kajian ini adalah kecil, iaitu 99 orang sahaja yang mengambil bahagian. Apabila bilangan peserta kecil, maka sedikit perubahan dalam data akan memberikan peratusan yang tinggi dalam analisa. Sebagai contoh jika hanya 2 orang memberikan data yang berlainan, sebanyak 2% perubahan dalam pengumpulan data. Ini berbanding jika bilangan peserta berjumlah 1000 orang. Perubahan data yang diberikan oleh dua orang hanya merubahkan 0.2% dalam pengumpulan data yang dilakukan analisa. Teknik kajian cross-sectional tidak sesuai dalam kajian ini kerana mustahil boleh mengaitkan kualiti dan bilangan sperma dengan diet pemakanan. Para pengkritik bertanya adakah pengambilan soya menjadi sebab utama kepada masalah kesuburan itu, sedang para peserta ketika menjawab questionaire itu mungkin tidak mengingati jumlah pengambilan soya atau tidak mencatat (rekod) setiap kali mengambil soya. Kebanyakan peserta mempunyai berat yang berlebihan (overweight), sedang para saintist mengetahui bahawa berat badan yang berlebihan sememangnya mempengaruhi kesuburan, walaupun tidak mengambil soya di dalam pemakanan. Maka kajian ini tidak boleh mengaitkan kesuburan dan pengambilan soya dalam diet pemakanan untuk lelaki yang mempunyai berat yang ideal. Terdapat beberapa kritikan yang diberikan, termasuk pertanyaan yang menjadi tandatanya, iaitu di kalangan penduduk Asia, ramai lelaki yang mengambil soya sebagai diet pemakanan kerana ianya adalah sumber protein yang murah. Namun pengambilan soya tidak menjejaskan langsung penduduk India yang mengambil soya sebagai minuman, penduduk China yang mengambil taufu dalam makanan dan penduduk Indonesia (Jawa) yang mengambil tempe sebagai hidangan minuman petang mahu pun lauk dalam menu makanan tengah hari dan malam. Maka para pengkritik yang terdiri daripda ahli sains dan doktor perubatan menolak idea/kajian ini. Seharusnya kemandulan lelaki dikaitkan dengan konteks yang lebih luas lagi iaitu cara hidup (termasuk rokok dan alkohol), kegiatan seksualnya, kesihatan mereka secara menyeluruh dan aspek diet yang lebih memudaratkan iaitu diet pemakanan yang mempunyai banyak lemak dan karbohidrat. Bagi mereka yang tidak mempunyai masalah kesuburan, soya tidak akan memberikan kesan yang drastik. Maksudnya mereka tidak akan menjadi mandul semata-mata kerana mengambil soya atau produk soya dalam makanan.

Kesimpulan:

Pengambilan soya secara sederhana semestinya digalakkan dan ianya tidak akan memberikan kesan kemandulan. Pengambilan secara berlebihan mana-mana makanan juga tidak digalakkan, termasuk pengambilan soya. Harus juga diingatkan soya juga memberikan kesan positif yang lain pada tubuh dalam aspek kesihatan secara menyeluruh.

Rujukkan:
Kim, Lin-Keong (2005), Kacang Soya dan Kesihatan Wanita. Majalah Rapi, Edisi 1
Oktober 2005, Bilangan 29.

Erny Hernani Hashim (2005) Khasiat Kacang Soya Untuk Wanita. Majalah Rapi,
Edisi 1 Disember 2005, Bilangan 33.

Akhbar Utusan Malaysia keluaran 29 Jun 2008.

Zaki Khan, pemilik Fire Gym Health and Fitness Center yang berlokasi di 7-2, Jalan
Bandar Rawang 11, Bandar Baru Rawang, 48000 Rawang, Selangor Darul
Ehsan. 

Dr. Zubaidi Haji Ahmad, Doktor Perubatan Senior di Kumpulan Perubatan Penawar
Sdn Bhd (KPP). 

No comments:

Post a Comment